<p><img src="http://b.scorecardresearch.com/p?c1=2&amp;c2=11464450&amp;c4=www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3112509/2012/01/09/Kraakpand-waar-niemand-woont.dhtml&amp;c5=nieuws_informatie&amp;c6=persgroep-totaal" height="1" width="1" alt="*"></p>
parool.nl
Amsterdam, dinsdag 10 jan   13:02
Parool.nl mobiel Word vriend van Het Parool op Facebook

Kraakpand waar niemand woont

09-01-12   23:00 uur
Het voormalig dieren asiel in bezit genomen aan de polderweg. ©Het Parool/Maarten Brante
Een kraker die zich voordeed als PvdA-stadsdeelbestuurder Thijs Reuten (Oost) heeft zaterdag het vervallen dierenasiel aan de Polderweg overgedragen aan krakersgroep De Valreep, die in juli het pand betrok.

Eerder hadden de krakers een persbericht verspreid en een buurtkrantje dat als twee druppels water leek op de officiële versie. Daarin werd gemeld dat stadsdeel Oost het voormalige dierenasiel in wat nu Oostpoort heet, aan de krakers overdraagt 'naar aanleiding van nalatig handelen van ontwikkelaar OCP'. Het stadsdeel zag zich genoodzaakt officieel te melden dat het niets van doen heeft met de publicaties van de krakers.

Toen krakers in juli het dierenasiel introkken, troffen ze aan: een lekkend dak, een met stalen platen dichtgeschroefd pand, uitwerpselen, spuiten, condooms, dode beesten en enkele grafstenen met de teksten 'Rust zacht lieve Beertje' en 'We zullen altijd aan je blijven denken poesje'. Met eigen geld hebben ze enkele ruimtes opgeknapt en inmiddels worden er optredens, computerworkshops en bijeenkomsten voor buurtkinderen georganiseerd. De krakers willen van het pand een permanent sociaal-cultureel centrum maken.

Opmerkelijk is dat er geen krakers wonen, hetgeen bij een mogelijke ontruimingsronde van de politie de omstandigheid oplevert dat er niets te ontruimen valt.

Het dierenasiel staat op een braakliggend terrein waar woningen moeten komen. Het hele gebied zou oorspronkelijk bebouwd in 2008 worden opgeleverd door OCP (Ontwikkelingscombinatie Polderweggebied, een samenwerkingsverband van Ymere, Stadgenoot en Bouwfonds). In het dierenasiel zou eerst horeca komen, later wilde OCP het gebruiken als verkoopkantoor. Het Oostpoortproject is berucht door de vele fiasco's, zeggen de krakers. 'Miljoenen werden betaald om de grond te saneren en de garantstelling voor muziekmakerscentrum MuzyQ heeft het stadsdeel financieel aan de rand van de afgrond gebracht.' Volgens de krakers is de deal tussen stadsdeel en gebiedsontwikkelaar OCP over het dierenasiel het volgende fiasco. OCP zou het pand hebben laten verkrotten.

De echte Reuten was zaterdag niet aanwezig. Wel Bas van Vliet, met zijn hondje, van oppositiepartij Méérbelangen. 'Reuten zou de krakers een tijdelijk contract moeten geven om OCP onder druk te zetten. OCP heeft het asiel laten verkrotten. Reuten moet het asiel gebruiken als breekijzer om OCP te verplichten het terrein volledig te ontwikkelen.' (Het Parool) AMSTERDAM: meer artikelen


Qat op lijst verboden middelen, Uithorrn is blij

Qat op lijst verboden middelen, Uithorrn is blij Het kabinet zet de drug qat op de lijst van verboden middelen. De blaadjes van de qatplant, die vooral worden gekauwd door Somaliërs, zijn volgens het kabinet verslavend en ongezond, en de handel zorgt voor grote overlast.

Politie zoekt vermiste Anthonie Kanbier (41)

Politie zoekt vermiste Anthonie Kanbier (41) De politie is op zoek naar de sinds zondag vermiste Anthonie Kanbier (41) uit Purmerend. Hij zou die dag met de bus naar Amsterdam gaan, maar is nooit meer teruggekomen.

Kleine brand in tankopslag

Kleine brand in tankopslag Gisterochtend heeft brand gewoed in een tankopslag bij een bedrijf aan de Sextantweg. Een restje gasolie in een tank vatte vlam tijdens werkzaamheden aan de dakrand.

Oud-directeur Madurodam naar het KIT

Oud-directeur Madurodam naar het KIT Het Tropenmuseum en het Tropentheater hebben een nieuwe directeur. Peter Verdaasdonk volgt Lejo Schenk op, die eind januari opstapt als directeur van het museum.

Verwijderen asbest kost Stadgenoot miljoen euro

Verwijderen asbest kost Stadgenoot miljoen euro Woningcorporatie Stadgenoot laat vanaf deze week van 385 bergingen op zolders in de Diamantbuurt in Amsterdam asbest verwijderen. Het levert de corporatie een strop op van meer dan een miljoen euro.

'Uitverkoopcentrum Sugar City zal winkels schaden'

'Uitverkoopcentrum Sugar City zal winkels schaden' Een uitverkoopwinkelcentrum bij Halfweg zal gaten slaan in het winkelbestand in Amsterdam, Haarlem en de Haarlemmermeer. Buurgemeenten en de kamer van koophandel wijzen het outletcentrum dan ook af.

Foto van de dag

Foto van de dag

Occupy Beursplein - 10 janauri 2012

 • Foto van de dag: foto 1 van 20
 • Foto van de dag: foto 2 van 20
 • Foto van de dag: foto 3 van 20
 • Foto van de dag: foto 4 van 20
 • Foto van de dag: foto 5 van 20
 • Foto van de dag: foto 6 van 20
 • Foto van de dag: foto 7 van 20
 • Foto van de dag: foto 8 van 20
 • Foto van de dag: foto 9 van 20
 • Foto van de dag: foto 10 van 20
 • Foto van de dag: foto 11 van 20
 • Foto van de dag: foto 12 van 20
 • Foto van de dag: foto 13 van 20
 • Foto van de dag: foto 14 van 20
 • Foto van de dag: foto 15 van 20
 • Foto van de dag: foto 16 van 20
 • Foto van de dag: foto 17 van 20
 • Foto van de dag: foto 18 van 20
 • Foto van de dag: foto 19 van 20
 • Foto van de dag: foto 20 van 20

Bekijk alle fotoreeksen


Leider motorclub Satudarah ontsnapt aan liquidatie

Leider motorclub Satudarah ontsnapt aan liquidatie De voorman van de omstreden motorclub Satudarah blijkt onlangs te zijn ontkomen aan een moordaanslag. De Amsterdamse Etous Belserang (37) werd bij zijn woning in Amsterdam opgewacht door twee huurmoordenaars, maar wist ervoor te zorgen dat de ...

Amsterdammer bewusteloos geslagen na verkeersfout

Amsterdammer bewusteloos geslagen na verkeersfout In Utrechtse wijk Kanaleneiland is gisteravond een 35-jarige Amsterdamse automobilist knock-out geslagen nadat hij geen voorrang verleende. Het slachtoffer werd gewond aangetroffen in zijn auto.

Amsterdam gaat overlast straatartiesten aanpakken

Amsterdam gaat overlast straatartiesten aanpakken De gemeente in Amsterdam gaat onderzoeken of het beleid voor straatartiesten kan worden aangescherpt. Vooral de toename van het aantal Oost-Europese straatartiesten veroorzaakt veel overlast in het centrum. Zo zouden de levende standbeelden ...

Kraakpand waar niemand woont

Kraakpand waar niemand woont Een kraker die zich voordeed als PvdA-stadsdeelbestuurder Thijs Reuten (Oost) heeft zaterdag het vervallen dierenasiel aan de Polderweg overgedragen aan krakersgroep De Valreep, die in juli het pand betrok.
Eerder hadden de krakers een ...

Onderhoud Utrechtsestraat hervat

Onderhoud Utrechtsestraat hervat Het groot onderhoud aan de Utrechtsestraat wordt vandaag hervat. Het gedeelte tussen de Keizersgracht en het Frederiksplein wordt volledig vernieuwd.De fundering van de weg wordt vervangen, evenals de trambaan en de kabels en leidingen onder het ...
update

Lijnbus en auto botsen in Amsterdam-Noord

Lijnbus en auto botsen in Amsterdam-Noord Op de Slochterweg in Amsterdam-Noord zijn maandagavond rond half 8 een auto en een lijnbus met elkaar in botsing gekomen. Dat heeft de politie Amsterdam gemeld.
Over de oorzaak van de botsing is nog niets bekend. In de auto zaten een man en een ...


Bewoners eisen betaald parkeren

Bewoners eisen betaald parkeren Bewoners van Buitenveldert ten zuiden van de Van Boshuizenstraat eisen de invoering van betaald parkeren. Sinds de uitbreiding van betaald parkeren in Buitenveldert, per 1 januari, is parkeren alleen nog gratis in dit meest zuidelijke deel. Dit ...
update

Amsterdams kantoor neemt deel aan project dwalingen

Amsterdams kantoor neemt deel aan project dwalingen Het kantoor van de Amsterdamse strafpleiter Geert-Jan Knoops is met ingang van januari toegetreden tot het wereldwijde Innocence Network, dat zich inzet voor mensen die ten onrechte voor een (ernstig) misdrijf zijn veroordeeld. Doel van het ...

De Stelling van Amsterdam

Amsterdam krijgt eigen uitverkoopwalhalla
gerelateerde artikelen

Alles over

Volg paroolamsterdam op Twitter
shop

GESPONSORDE LINKS

Google Advertenties

Bewarend Beslag Schepen
Begeleiding juridische procedure in alle Belgische havens
www.antwerplaw.com
Villa aan Zee Brazilie
Luxe Villa met Zwembad te koop € 69.000 met vele Faciliteiten
www.myhouseinparadise.com/nl
Volautomatisch handelen
Ontdek de voordelen van automatisch handelen op de beurzen.
www.TradeRouter.nl
Advieskosten Bouwplannen
Ontwerp en bouwvergunning nodig? Scherpe tarieven. Zie de website
HZbouwadvies.nl/Tarieven
Value beleggers opgelet
lees onze dagelijkse weblog en investeer in value bedrijven
waardebeleggen.nl
Droomhuis in Altea Hills
Luxe villa in Altea Hills. Bekijk de virtual tour.
www.villa-gales-alteahills.com

PAROOL LUNCHNIEUWS

Elke middag gratis de hoogtepunten uit het nieuws in uw mailbox?

U kunt zich voor deze service van Het Parool opgeven via parool.nl/lunchnieuws.
acap enabled   ©2012 Het Parool